Bower Building
Botany Department
University of Glasgow
University Avenue
Glasgow.
2005

Client:  University of Glasgow.

An evocative and ambitious lighting proposal, with scenic projections, floodlighting and close spotlighting of architectural details.

The core concept for the proposed lighting of the Bower Building involved the use of scenic projections as a light source.  The projections, although from photographic material, will appear figurative, broken across the University Avenue facade, giving the building a beguiling and textured light that will match well with the mottled appearance of the stonework.

Final budget constraints meant that the original lighting design was significantly reduced.

However, by referencing the original concept proposals to inform decisions during the difficult process of design compromise, we have managed to find alternative technical solutions and present a lighting scheme which still produces a scenic effect.