King Richard III Visitor Centre
Leicester
2014

Client: Leicester City Council

Exhibition Design: StudioMB

Exhibition Lighting Design for a new visitor centre at the grave site of King Richard III.

The centrepiece of a series of Leicester regeneration projects, this new visitor experience transforms an existing Victorian Gothic building into an exhibition space spanning two floors as well as access to the original gravesite where Richard’s remains were discovered in 2012.

Lighting scenes coordinate and change with dynamic AV displays. A photo-realistic and life size gobo projection within the grave enclosure allows visitors to see exactly where the skeletal remains were found when first uncovered. All lighting in the design uses LED light fittings, including the detailed gobo projection.